Σελίδες

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ:

10 Απριλίου, 2011

Aimee Mullins: Ένα ξεχωριστό μοντέλο χωρίς πόδια

Πριν καν γιορτάσει τα πρώτα της γενέθλια, η Aimee Mullins αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει και τα δυο της πόδια, από το γόνατο και κάτω. Ο οικογενειακός τους γιατρός είπε στους γονείς της πως δεν θα μάθει ποτέ να περπατάει, αλλά η μικρή Aimee δεν το έβαλε ποτέ κάτω κι έτσι στην ηλικία των 19 ετών έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα μετ’εμποδίων (17.01sec) και στο άλμα εις μήκος (3.14m).

Αυτή ήταν η αθλήτρια Aimee, η οποία χρησιμοποιούσε μια πρώιμη μορφή προσθετικών πόδιων από ίνες άνθρακα. Μετά τους Παραολυμπιακούς αγώνες του 1996 η Aimee, της οποίας το ύψος κυμαίνεται από 1,74 έως 1,86 με τα ανάλογα, εργάστηκε ως μοντέλο και ηθοποιός, ενώ πολύ πρόσφατα έγινε η νέα πρέσβειρα της L’Oreal Paris!


Η ίδια ανέφερε σχετικά με την συνεργασία της με την L’Oreal Paris:
“Τα πρόσωπα της L’Oreal Paris περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο όμορφες γυναίκες. Είναι τιμή μου που μπαίνω στην “οικογένειά” της. Η φράση ‘Because I’m Worth It’ (Γιατί μου Αξίζει) σημαίνει πολλά για μένα. Η ομορφιά δεν είναι μόνο επιφανειακή. Είναι και μια πραγματική ένδειξη προσωπικότητας και αυτοπεποίθησης.”
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια γυναίκα που αποτελεί έμπνευση για όλους μας και ζωντανή απόδειξη για το ότι όταν υπάρχει θέληση, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Μοντέλο χωρίς πόδια στη λίστα με τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους στον κόσμο

Το στερεότυπο που επιβάλλεται από την κοινωνία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες κατάφερε να σπάσει η Aimee Mullins, μια νεαρή γυναίκα που, αν και ακρωτηριασμένη, φιγουράρει στη λίστα των πενήντα πιο όμορφων ανθρώπων στον κόσμο.
Η γυναίκα αυτή, μέσα σε έξι μήνες έχασε και τα δυο της πόδια , τα οποία δεν αναπτύσσονταν εξαιτίας μιας γενετικής ανωμαλίας.
Για τις δημόσιες εμφανίσεις της, αλλά και για άλλες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο έχει αρκετά «ζευγάρια ποδιών», ανάμεσα στα οποία πόδια με σιλικόνη με τόσο φυσική όψη που δύσκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος ότι δεν είναι  αληθινά.
Η Aimee ζει μια εντελώς φυσιολογική ζωή και όταν μιλά για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα φέρει πολλές φορές ως παράδειγμα την Pamela Anderson, η οποία αν και αρτιμελής έχει περισσότερες προσθετικές από την ίδια.




 






Σημειώνεται ότι πρόσφατα το supermodel, αποφάσισε να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα , αφήνοντας πίσω της τον λαμπερό κόσμο των ΜΜΕ.

Πήρε το βραβείο World Press για την ακρωτηριασμένη Αφγανή!

Νικήτρια των βραβείων “World Press” ήταν η Νοτιοαφρικανή Jodi Bieber η οποία το 2010 είχε φωτογραφήσει την ακρωτηριασμένη Bibi Aisha. Δες με ποια φωτογραφία νίκησε
Η Bibi Aisha είναι ένα 18χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν που ήταν παντρεμένη με τον σύζυγό της από τα 12 της χρόνια. Εκείνος την κακοποιούσε 6 ολόκληρα χρόνια και εκείνη αποφάσισε να τον εγκαταλείψει...

Αυτό δεν τον συνηθίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν και η Bibi έδειξε πόσο θαρραλέα ήταν. Τότε ο διοικητής των Ταλιμπάν έδωσε εντολή στο 18χρονο κορίτσι να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη. Μετά από όλα αυτά ο πρώην σύζυγός της...της έκοψε την μύτη και τα αυτιά.

Πλέον η Bibi ζει στις ΗΠΑ και έχει υποβληθεί σε πάρα πολλές πλαστικές επεμβάσεις για να φτιάξει το πρόσωπό της.

Η ακρωτηριασμένη Ντι Τουά γράφει ιστορία

Από τη στιγμή που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου ήταν λογικό να πάρει και το χρίσμα της σημαιοφόρου της Νότιας Αφρικής κατά την τελετή έναρξης. Η Ναταλί Ντι Τουά θα γίνει η πρώτη ακρωτηριασμένη γυναίκα στην ιστορία που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς αγώνες και θα ανταγωνιστεί αρτιμελείς αθλήτριες.

Η ιστορία της 24χρονης Νοτιοαφρικανής κολυμβήτριας αποτελεί μάθημα ζωής για όλους τους ανθρώπους. Ξεκίνησε την κολύμβηση από πολύ μικρή ηλικία και στα 14 της χρόνια συμμετείχε σε διεθνείς διοργανώσεις. Το 2000 απέτυχε για λίγο να εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ αλλά το ταλέντο της ήταν οφθαλμοφανές. Δυστυχώς, η μοίρα της έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι το οποίο της άλλαξε όλη τη ζωή. Η' σχεδόν όλη.
Τον Φεβρουάριο του 2001, επιστρέφοντας με το σκούτερ που οδηγούσε από την προπόνηση στο σπίτι της, χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το αριστερό της πόδι από το γόνατο και κάτω αλλά η δύναμη της ψυχής της τη βοήθησε να μη χάσει τη μάχη για τη ζωή.
Πριν καλά-καλά αρχίσει να περπατάει, έξι μήνες μετά το ατύχημα, αποφάσισε να δοκιμάσει να κολυμπήσει. Η αίσθηση μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετική αλλά η Ναταλί τα κατάφερε περίφημα. Ετσι, έβαλε τα δυνατά της ώστε να είναι παρούσα στους αγώνες Κοινοπολιτείας του Μάντσεστερ το 2002. Πήρε δύο χρυσά μετάλλια στα 50 και 100μ. για άτομα με αναπηρία, αλλά το εκπληκτικό είναι ότι έφτασε μέχρι τον τελικό των 800μ. με αντιπάλους αρτιμελείς αθλήτριες. Εκεί, κατετάγη όγδοη.
Στα επόμενα χρόνια διεκδίκησε με πάθος το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά δεν τα κατάφερε. Πήρε μέρος μονάχα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες όπου κατέκτησε πέντε χρυσά κι ένα αργυρό μετάλλιο. Αυτούς τους τίτλους θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί και στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου, αλλά σε αυτή τη διοργάνωση όλα θα είναι διαφορετικά γι'αυτήν.



Στις 3 Μαϊου 2008 το όνειρο της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε πραγματικότητα αφού κατέλαβε την τέταρτη (!) θέση στον αγώνα 10χλμ. του παγκοσμίου πρωταθλήματος ανοιχτής θαλάσσης που διεξήχθη στη Σεβίλη. Η Ναταλί ντι Τουά τερμάτισε μόλις, 5,1 δευτερόλεπτα πίσω από τη νικήτρια και σε λίγες ημέρες (20 Αυγούστου) θα τη θαυμάσουμε στο συγκεκριμένο αγώνισμα το οποίο εντάσσεται από φέτος στο ολυμπιακό καλεντάρι.

Θύματα βαρβαρότητας οι γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Μια ακρωτηριασμένη 18χρονη γυναίκα στο εξώφυλλο του ΤΙΜΕ και η είδηση της εκτέλεσης μιας εγκύου δημιουργούν οργή και αποτροπιασμό στη Δύση κατά των Ταλιμπάν, οι οποίοι αρνούνται κάθε ανάμειξη και καταδικάζουν τα περιστατικά.

Είτε πρόκειται για προπαγάνδα, είτε για ωμή βαρβαρότητα, είτε για επιβολή του νόμου των Ταλιμπάν με βάση τα όσα πιστεύουν, το γεγονός είναι ένα: Κανείς άνθρωπος δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση. Την εβδομάδα που πέρασε η 18χρονη Αϊσά μονοπώλησε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης προβάλλοντας ως κεντρικό πρόσωπο στο εξώφυλλο του γνωστού περιοδικού TIME. Ακόμη κι αν είχε ονειρευτεί ότι θα εμφανιστεί κάποια στιγμή σε εξώφυλλο περιοδικού, σίγουρα δεν το είχε φανταστεί έτσι: Ακρωτηριασμένη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ταλιμπάν έκοψαν την μύτη και τα αυτιά της 18χρονης κοπέλας, όταν εκείνη το έσκασε πέρυσι από το σπίτι του συζύγου της στην περιοχή του Ορουγκζάν. Η νεαρή γυναίκα περιμένει να υποβληθεί σύντομα σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του προσώπου της στην Καλιφόρνια.
Μία μέρα νωρίτερα, μία ακόμη συγκλονιστική ιστορία έκανε τον γύρο του κόσμου. Μία άλλη γυναίκα, έγκυος και χήρα, με ανεπιβεβαίωτη ηλικία 35 ή 48 ετών, εκτελέστηκε εν ψυχρώ και σε δημόσια θέα με τρεις σφαίρες στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν. Οι δράστες της εκτέλεσης, που είχαν μαστιγώσει νωρίτερα την άτυχη γυναίκα, πέταξαν στη συνέχεια το πτώμα της σε περιοχή που ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Το δημοσίευμα του TIME, που παρουσιάζει και άλλες ιστορίες γυναικών που υφίστανται καταπίεση και κακοποίηση από το καθεστώς των Ταλιμπάν, διερωτάται: «Τι θα συμβεί όταν εγκαταλείψουμε αυτή τη χώρα;». Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν και τη Δύση πασχίζουν να ανακαλύψουν την αλήθεια σε μια χώρα που, έτσι κι αλλιώς, ξέρει να κρατάει καλά κρυμμένα τα μυστικά της.

Αντιδρούν οι Ταλιμπάν
Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν αντιδρούν. Όχι μόνο αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτά τα δύο περιστατικά, αλλά τα καταδικάζουν και καταγγέλλουν προπαγάνδα που στόχο έχει να πλήξει την εικόνα τους και να επηρεάσει την κοινή γνώμη εναντίον τους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του TIME, κάνουν λόγο για «απελπισμένη προπαγάνδα» και καταγγέλλουν τα διεθνή ΜΜΕ για «υπερβολές» που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Χαρακτηρίζουν «βάρβαρη» την ιστορία της Αϊσά, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί «ψευδή εικόνα» για το ισλαμικό κράτος. Όπως υποστηρίζουν έχουν ήδη καταδικάσει την επίθεση κατά της κοπέλας, υπογραμμίζοντας ότι «το κόψιμο της μύτης και των αυτιών ενός ανθρώπου, νεκρού ή ζωντανού, είναι παράνομο και απαγορεύεται». Στο ίδιος μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Κάρι Μοχάμεντ Γιουσούφ, καταδίκασε την εκτέλεση της εγκύου, τονίζοντας ότι οι Ταλιμπάν ουδεμία σχέση έχουν με το περιστατικό.

Οι γραμμές ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες. Σε μία περίοδο που πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την «αρχή του τέλους» του πολέμου, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν, προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια των Αφγανών που έχουν υποστεί τα πάνδεινα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που δεν αλλάζει είναι τα τεράστια προσωπικά δράματα των απλών ανθρώπων που βρέθηκαν σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Οι άμαχοι πληρώνουν τα «λάθη»


Την ίδια στιγμή που η αντιμετώπιση των γυναικών από τους Ταλιμπάν προβάλλει στον κόσμο ως η απόλυτη φρικαλεότητα του σύγχρονου πολιτισμού, οι απώλειες των αμάχων στον πόλεμο του Αφγανιστάν αποτελούν μια αδιαφιλονίκητη πραγματικότητα. Οι επονομαζόμενες «παράπλευρες απώλειες» αποτελούν το πιο σκοτεινό σημείο κάθε πολέμου, τη βαρβαρότητα του οποίου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα και οι αριθμοί είναι αδιάψευστο στοιχείο αυτής της πραγματικότητας που κανένα «ανθρώπινο λάθος» δεν μπορεί να δικαιολογήσει και καμία «δημόσια συγγνώμη» να διαγράψει. Πόσο μάλλον σε έναν πόλεμο που η «ασφάλεια» του λαού του Αφγανιστάν αναδείχθηκε σε κεντρικό θέμα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010, 1.200 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους ως «παράπλευρες απώλειες» αυτού του πολέμου.

Αύξηση των θυμάτων
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων -νεκρών ή τραυματιών- αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν είτε από τους Ταλιμπάν είτε από τα «λάθη» των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων αυξήθηκε κατά 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) είναι σημαντικά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της ανεξάρτητης αρχής ανθρώπινων δικαιωμάτων του Αφγανιστάν. Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ, Στάφαν ντε Μιστούρα, δεν έκρυψε τη «βαθιά ανησυχία» του για το γεγονός, επισημαίνοντας ότι ο βαρύς φόρος αίματος του αφγανικού λαού στον πόλεμο θα έπρεπε να αποτελέσει «καμπανάκι» για την πορεία και την αποτελεσματικότητα των συμμαχικών επιχειρήσεων. Σημαντική αύξηση, της τάξεως του 55% σημειώθηκε και στους θανάτους και τραυματισμούς παιδιών, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου, ενώ οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ τόνισαν ότι τα γυναικόπαιδα είναι εντελώς ευάλωτα απέναντι σε κάθε είδους τυφλές επιθέσεις, των οποίων είναι τα συχνότερα θύματα.


  • 1.271 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το α' εξάμηνο
  • 1.997 άμαχοι τραυματίσθηκαν την ίδια περίοδο
  • 31% η αύξηση νεκρών και τραυματιών σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
  • 25% η αύξηση στα άμαχα θύματα μόνο από επιθέσεις των Ταλιμπάν
  • 55% η αύξηση στους θανάτους και τραυματισμούς παιδιών
  • http://www.youtube.com/watch?v=gp72BNUVjW4&feature=player_embedded